Glas is duurzaam

Glas is duurzaam

Glasfabrieken maken van glasscherven nieuw glas. Daar vindt de omslag plaats van afval naar grondstof. Glas blijft altijd een grondstof voor de productie van nieuwe glazen flessen en potjes. Het behoudt zijn kwaliteit en puurheid, glas wordt nooit afval. Mits u uw lege glas in de glasbak gooit.

Dankzij de glasbak blijft het in de productie- en gebruiksketen. Wie zijn lege flessen en potjes in de glasbak gooit, doet aan glasrecycling. Glasrecycling begint bij u! Als u glas bij het restafval doet, komt het nooit meer in aanmerking voor recycling. In Nederland wordt al het glas uit de glasbakken gegarandeerd gerecycled tot nieuw glas. Met 79% recycling (2013) als resultaat. Gooi uw lege glas in de glasbak en help zo om de wettelijke doelstelling van 90% glasrecycling te halen! Glas is duurzaam!

De kringloop van glas

Tussen glasbak en glasfabriek doorloopt het glas een uitgebreid traject bij het recyclingbedrijf. Daar maakt men het glas uit de glasbakken geschikt voor hergebruik. Na de bewerking van het ingezamelde glasbakkenglas bij het recyclingbedrijf verlaten de scherven de fabriek als nieuwe grondstof voor de glasindustrie. Hier vindt de omslag plaats van Van Afval Naar Grondstof, zoals bedoeld in het officiële VANG-programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Hoe gaat dit in z’n werk? Gemeenten (of een door hen ingeschakeld inzamelbedrijf) legen de glasbakken. Dit gebeurt met speciale inzamelauto’s, die speciale compartimenten hebben voor wit glas en groen/bruin glas. Het op kleur gescheiden glas gaat naar het glasrecyclingbedrijf. In Nederland zijn twee glasrecyclingbedrijven die zich bezighouden met het recyclen van Nederlands glas tot grondstof.

Bij het glasrecyclingbedrijf haalt men eerst handmatig de grootste stukken vervuiling eruit, vooral aardewerk en plastic flessen. Metalen doppen worden met magneten verwijderd. Daarna wordt met machines resterende vervuiling verwijderd, zoals steen, porselein, kurken en etiketten. Bij het recyclingproces wordt geen water gebruikt. Als zo goed als alle vervuiling uit het glas is gehaald, worden de scherven circa 8 weken opgeslagen. In die tijd verdwijnen resten van voeding en drank.

En dan zijn de scherven gereed als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van. Producenten verpakken er hun producten in, vooral levensmiddelen en dranken. Na verkoop in de supermarkt en gebruik door de consument begint de kringloop weer opnieuw. Zodra de consument zijn glas in de glasbak heeft gedaan.

Glasrecycling en circulaire economie

De kringloop van glas – het recyclen en hergebruiken van scherven voor nieuw verpakkingsglas – bestaat al eeuwen. De introductie van de glasbak in Nederland, in 1976, heeft de gescheiden inzameling voor recycling en het hergebruik van glas een enorme impuls gegeven. Tegenwoordig noemen we het hergebruik van glas (en andere waardevolle materiaalstromen) voor de productie van nieuw glas circulaire economie: materialen zoals glas blijven in de kringloop, ze worden niet verbrand of gestort.

Met een hernieuwbare bron (glasscherven) en een uitstekend werkend recyclingsysteem zijn glas en glasverpakkingen voorbeelden van circulaire producten. Glas is een monomateriaal dat zich uitstekend leent om eindeloos binnen dezelfde verpakkingsketen te worden hergebruikt.

Glasrecycling is energiebesparing

Van 1 kilogram scherven wordt weer 1 kilogram glas gemaakt. Iedere 1.000 kg scherveninzet in plaats van ‘nieuwe’ grondstoffen (zand, soda, kalk) levert bovendien 2,5% energiebesparing en 60% minder CO2-uitstoot. Gemiddeld zetten de glasfabrieken 50 tot 80% scherven in, afhankelijk van de beschikbaarheid van scherven. Flessen en potjes bestaan dus voor minstens de helft uit gerecycled glas.

Glasrecycling betekent minder afval

Elke 1.000 kg glas in de glasbak betekent 1.000 kg minder restafval. Want al het glasbakkenglas wordt gerecycled. En betekent het hergebruik van waardevolle, natuurlijke grondstoffen. In 2013 is in Nederland 546 miljoen kg verpakkingsglas op de markt gebracht. 430 miljoen kg daarvan is gerecycled en hergebruikt, dit is 79%. Dat scheelt een hele berg afval.

Kleurscheiding: wit bij wit, groen bij groen

60% van het verpakkingsglas is wit (kleurloos). De glassector heeft behoefte aan op kleur gescheiden glas. Daarom is kleurscheiding bij de glasbak belangrijk. Ongeveer 50% van alle glasbakken is geschikt voor kleurscheiding. Witte scherven zijn schaars. En soms is er een overschot aan bonte scherven (alle kleuren door elkaar). Van bonte scherven kun je nu eenmaal geen wit glas maken. Op kleur scheiden bespaart grondstoffen en energie om wit glas te maken.

Restjes, doppen en deksels mogen mee in de glasbak

Glas scheiden is gemakkelijker dan ooit. U mag de restjes in het glas laten zitten. Uitspoelen hoeft niet. Ook de dop of deksel mag mee de glasbak in. Dat is hygiënischer in huis en gemakkelijker voor u. Recyclingbedrijven kunnen deze vervuiling dankzij nieuwe technieken goed uit het glas sorteren.


De duurzaamheid van glazen flessen en potten maakt het de perfecte verpakking voor biologische producten

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.